Niğde Ziraat Odası > Haberler > FASULYEDE KÖK ÇÜRÜKLÜGÜ NEDIR

FASULYEDE KÖK ÇÜRÜKLÜGÜ NEDIR

FAZLA YAGIS KÖK ÇÜRÜKLÜGÜNÜDE GETIRDI

Hastalik etmenleri toprakta ve topraktaki bitki artiklarinda kisi geçirirler.

HASTALIGIN BELIRTISI  .

Fasulye Kök Çürüklügü  hastaligi tohumun çimlenme döneminden bitkinin ileri dönemlerine kadar kendini gösterebilir. Bitki toprak yüzüne çikmadan önce ölebilir, bu durumda tarlada bos alanlar görülür. Fide veya bitkinin ileri dönemlerinde meydana gelen hastalikta, bitkide genel bir bodurluk, yapraklarda dökülme ve sonunda kurumalar görülür. Hasta bitkinin kök sistemi  ya hiç olusmamis ya da toprak yüzeyine yakin ikinci bir kök gelismesi olusmustur. Sapin içi bosalmis ve rengi kiremit kirmizisi veya kahverengi bir renk almistir. Üst üste ekim yapilan yerlerde  ve tohumun hastalikla bulasik oldugu, ayrica taban suyu yüksek  ve sik ekim yapilan yerlerde hastaligin epidemi yapmasi söz konusudur. Hastalik için iklim kosullari uygun giderse, bütün fasulye ekilis alanlarinda hastalik    yaygin sekilde görülür.

MÜCADELESI

A-Kültürel Önlemler:

• 1-Tohumluk hastalik görülmeyen tarlalardan temin edilmelidir.
  • 2-Hastalik görülen tarlalarda 2 yil münavebe uygulanmalidir.
  • 3-Fazla azotlu gübrelemeden kaçinilmalidir.
  • 4-Taban suyu yüksek yerlerde ekim yapilmali veya toprak drene edilmelidir.
  • 5-Sik ekim ve asiri sulamadan kaçinilmalidir.
  • 6-Sulama suyu hastalikla bulasik tarlalardan geçirilmelidir.
  • 7-Çapalama sirasinda bitkilerin yaralanmamasina dikkat edilmelidir.

B- Mekanik Mücadele :

Tarladaki hastalikli bitkiler sökülerek  yok edilmelidir.

C- Kimyasal Mücadele:

Ekimden önce koruyucu olarak tohum ilaçlamasi yapilir. Tohum ilaçlamasi plastik kaplarda yapilabilir. Tohum hafifçe nemlendirildikten sonra ilaçlama kabinda ilacin tohuma yapismasini temin edecek sekilde yeterince çalkalanmalidir.

ZIRAI MÜCADELE ILAÇLARINI ALMADAN VE KULLANMADAN ÖNCE

MUTLAKA TARIM TESKILATLARINA DANISINIZ.