Niğde Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Niğde Ziraat Odası > Haberler > TARIM BAKANI NİĞDE'DE

TARIM BAKANI NİĞDE'DE

NİĞDE ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI TALEPLERİ ÇİFTÇİLERİMİZİN SULAMA SUYU KUYULARININ RUHSATLANDIRMASI Konya Kapalı Havzası içerinde yer alan ilimizde son yıllardan hayvancılık hızla artmaktadır. Üreticilerimiz kaba yemini kendi üretmek istediğinde kapalı havza olması nedeniyle su kuyusu açamamaktadır. Bu da kaba yem ihtiyacını dışarıdan temin etmesine neden olmaktadır. Ayrıca çiftçilerimizin yıllardır kullandıkları ancak ruhsatsız olan su kuyuları nedeniyle Bakanlığımız desteklerinden faydalanamamaktadır.

NİĞDE ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI TALEPLERİ

 

ÇİFTÇİLERİMİZİN SULAMA SUYU KUYULARININ RUHSATLANDIRMASI

Konya Kapalı Havzası içerinde yer alan ilimizde son yıllardan hayvancılık hızla artmaktadır. Üreticilerimiz kaba yemini kendi üretmek istediğinde kapalı havza olması nedeniyle su kuyusu açamamaktadır. Bu da kaba yem ihtiyacını dışarıdan temin etmesine neden olmaktadır.

Ayrıca çiftçilerimizin yıllardır kullandıkları ancak ruhsatsız olan su kuyuları nedeniyle Bakanlığımız desteklerinden faydalanamamaktadır.

“Kayıtlı Olan Ruhsatsı Kuyulara Bir Defaya Mahsus Ruhsat verilmesi”

 

İLİMİZDE YOĞUN OLARAK ÜRETİM YAPILAN BARBUNYANIN PRİM DESTEĞİNE DÂHİL EDİLMESİ

İlimiz kuru fasulye ve barbunya üretiminde önemli bir potansiyele sahiptir. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın her yıl fark ödemesi prim desteği ile ilgili yayınlanan tebliğinde kuru beyaz fasulye destekleme kapsamında yer alırken, barbunya ürünü; kuru fasulyenin (çalı, dermason, şeker gibi) bir çeşidi şeklinde değerlendirilmesi nedeniyle, bu ürünü yetiştiren üreticilerimiz fark ödemesi prim desteği desteklemeden yararlanamamaktadır.

 

TANZİM SATIŞ NOKTALARI SATIŞ İLİN İLİMİZDE ELMA ALINMASI

Ülkemizde son dönemde yaşanan sebze ve meyve spekülatif dalgalanmalarını önlemek için birçok büyük şehirde tanzim satış noktaları oluşturulmuştur.

İlimizden de bu konu ile alakalı olarak tanzim satış noktalarına sadece patates gönderilmektedir. Ancak ilimiz patates üretim yanında önemli bir elma üreticisidir.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN ’ın Isparta ili ziyaretleri sırasında elma ile ilgili talimatları sonrası Ispartalı elma üreticisi çiftçilerini oldukça memnun etmiştir.

İlimizden tanzim satış noktalarına elmanın da gönderilmesini talep etmekteyiz.   

 

 PATATESTE KARANTİNA UYGULAMALARI

Patates siğili nedeniyle ilimizde yaklaşık 40 bin dekar alan patates tarımına kapatılmış ve karantinaya alınmıştır. Karantina altına alınan bu arazilerin ıslahı ve alternatif ürün üretiminin teşvik edilmesi için yemeklik dane baklagil üretiminin Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığı ile sözleşmeli ve satış serbesti bir şekilde desteklenerek bu alanlarda ekilmesi; ekonomiye katkı sağlayacağı gibi tarımsal işsizliği de azaltacaktır.

Ayrıca İlimizde uygulanan arazi toplulaştırması nedeniyle bazı tarlalar karantina bölgesinde olmamasına rağmen patates tarımına yasaklı veya karantina bölgesine dönüşmüştür. Karantina kapsamındaki tarlalar ise yasaksız hale gelmiştir. İlimizdeki karantina altındaki tarım arazilerinin incelenmesi ve gerekli analizlerin yapılarak yeniden düzenlenmesi mağduriyetleri giderecektir.

 

TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNİN TARIM ÜRÜNLERİDE DESTEKLEME ALIMLARININ ZAMANINDA YAPILMASI

İlimizde yetişen ve ilimiz ekonomisi için stratejik öneme sahip Patates Kuru Fasulye ve Elma gibi tarım ürünlerinin fiyat dalgalanmaları olması veya maliyetinin altıda satılması gibi durumlarında Tarım Kredi Kooperatifleri’nin desteklemeli müdahale alımları yapması piyasa birim fiyatını dengeleyecek ve ekonomik canlılık sağlayacaktır.

 

 

DESTEKLEMESİNİ İSTEDİĞİMİZ DİĞER TARIM ÜRÜNLERİ

Türkiye’de Amasya (misket) elmasının en çok yetiştiği yer Niğde İli Çamardı İlçesidir. Çamardı Amasya Elması olarak coğrafi işaret ve tescili yapılmalıdır. Ayrıca çeşit muhafazası açısından Çamardı Amasya Elması havza bazlı destek kapsamına alınmalıdır.

 

PATATES ÜRETİMİNDE MÜNAVEBE SİSTEMİ ve İHRACAAT TEŞVİĞİ

Yemeklik Patates üretiminde ülke genelinde sistemine geçilmeli ve kararlılıkla uygulanmalıdır. Bu sayede Niğde, Nevşehir, Kayseri ve Sivas bölgeleri başta olmak üzere üretimin korunacağından birim fiyat dengesinde olumlu etkilenecektir.

Patateste iç piyasa fiyatlarının düşük olduğu dönemlerde ihracatı canlandırmak için geçmiş dönemlerde olduğu gibi ileriki yıllarda da devam edilmelidir. Ayrıca Mart ve Nisan ayları yerine Eylül ve Ekim aylarında verilmeye başlaması kilogram başı teşviklerin den yeteri kadar faydalanılacaktır. Yine nakliyesinde uygulanan navlun desteğinin devam etmesi Patates ihracatına önemli katkı sağlayacaktır.

 

TARIM VE HAYVANCILIKTA KULLANILAN ELEKTİRİK ENERJİSİNİNİN DESTEKLENMESİ

Kaba yem üretimi yapan ve sulu tarım yapan üreticilerimizin sulama suyu için kullandıkları elektrik enerjisi için indirimli elektrik enerjisi veya Bakanlığımızca belirli bir oranda desteklenmesi birim maliyetleri düşüreceğinden rekabeti ve üretimi artıracaktır.

 

KAYA OYMA DEPOLARIN ARTIRILMASI

İlimizde Aktaş Kasabası Yeni Mahalle bölgesinde yapılmış ve yapımı halen devam eden kaya oyma depoları ilimiz için önemlidir. Yemeklik patateslerin depolanmasında doğal iklimlendirmeli kaya oyma depolar Ekim ayı başlarından Mayıs ayı içerisine kadar tazeliğini ve kalitesini koruyarak muhafaza edeceğinden ürün rekolte kayıpları önemli derecede önlenecektir. Ayrıca Akdeniz bölgemizde yetişen Limon ürünü içinde depolama alanı oluşturacağından ilimiz ekonomisine katkı sağlayacaktır.  Bölgemizde fizibilite çalışmaları yapılarak başka kaya oyma depoları yapımı artırılmalı ve desteklenmelidir.

 

BASINÇLI SULAMA SİSTEMİ DESTEĞİ

İlimizde 2019 dönemi için basınçlı sulama sistemi desteğine 337 başvuru yapılmıştır. Yaklaşık 26 milyon TL tutarındaki bu proje ile çiftçiler % 50 olarak 13 milyon TL hibeden faydalanacaklardır. 337 başvurunun tamamı hibeden faydalanırsa ilimiz genelinde 25 bin dekar alan sulanacaktır.

 

Veli KENAR

Niğde Ziraat Odası

Yönetim Kurulu Başkanı