Niğde Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Niğde Ziraat Odası > Haberler > Türkiye Ziraat Odaları Birliği Ortagüney Anadolu Bölge Toplantısı Yapıldı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Ortagüney Anadolu Bölge Toplantısı Yapıldı

Oda Başkanımız Sayın Veli KENAR Türkiye Ziraat Odaları Birliği Ortagüney Anadolu Bölge toplantısına katılarak Genel Başkanımız Sayın Şemsi Bayraktar'a ilimiz tarım sorunları ile ilgili bilgi vermiştir.

NİĞDE İL VE İLÇE ZİRAAT ODALARI
Tarım ve hayvancılık ile ilgili sorun ve çözüm önerileri
1. İlimiz de; il özel idaresi destekli olarak Adana Kayseri yolu üzerinde bulunan doğal iklimlendirmeli Kaya Oyma Depolarının 5 Bin tonluk kısmı bitmiş ve kullanıma açılmıştır. 5 bin tonluk kısmı içinde çalışmalar devam etmektir. Bu depolarımızın 100 bin tona çıkartılması için devletimiz çalışmalarını hızlandırmalıdır. Çünkü kış mevsiminde patates depolandığı gibi bahar ve yaz mevsiminde de limon depolanabilmektedir. Hem doğal iklimlendirmeli olması hem de liman şehirlerine yakın olması ( Mersin Adana gibi) enerji, depo ve nakliye maliyetlerini önemli ölçüde düşürecektir.
2. Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık sektöründe kullanılan yem fiyatlarının afaki artış göstermesi ve fiyatlardaki istikrarsızlığın önlenmesi için yemde barkotlu sisteme geçilmesi önemlidir. Ayrıca işletmedeki hayvan sayısı güncel olacağından günlük veya aylık yem ihtiyacı tespit edilebilir. Bark otlu sistemin neticesinde fatura ve vergi kaybı önlenir. Uygulanan indirim yerine fatura desteği verilmesi ise direkt olarak çiftçiyi desteklenmiş olacaktır. 
3. İlimizin Çamardı ilçesinde yoğun olarak üretimi yapılan ve coğrafi işareti olan Amasya misket elması bahçelerinin çok yaşlı olması verim ve kalite kaybı oluşturmaktadır. Konu ile ilgili bahçelerin yenilenebilmesi için fidan üretimi yapılması gerekir. Aşılama yönetimi ve anaç temini diğer meyve fidanlarına göre oldukça maliyetli olduğundan bölgeye özel fidan üretim desteklemesinin artırılması önemlidir.
4. ÇKS ‘ye kayıtlı çiftçilerimizin 30 dekar ve üzeri tarım arazilerine toprak tahlili yaptırma zorunluluğu tekrar getirilmelidir. 
5. Ulukışla ilçemizde kıraç alanlarda bulunan dağ alıcı, yaban armudu ve kıraç üzüm çeşitleri için yapılacak ıslah çalışması ve çoğaltılması neticesinde iklim yapısı değişeceğinden kuraklıkla mücadelede etkin rol üstlenebilir.
6. Son zamanlarda yaşanan ekonomik krizden dolayı sertifikalı tohum fiyatlarındaki artış üretimi olumsuz etkileyeceği için sertifikalı tohumluk desteklemesi artırılmalıdır. 
7. Dolu, sel ve kuraklık gibi yaşanan afetler için devlet destekli yapılan TARSİM sigortası, gerek eksik poliçe, eksik ürün ve eksik hasardan dolayı ürün kaybı yaşayan çiftçilerimiz yeterli bir şekilde hasar tespit paralarını alamamaktadır. Tarım Sigortası Kanununda iyileştirme yapılması çiftçilerimizin menfaatine olacaktır. 
8. Geçim sıkıntısı, işsizlik, eğitim ve sosyal yaşam alanlarının yetersizliği gibi nedenlerden dolayı genç nüfus sürekli göç vermektedir. Geçmiş yıllara göre ilimiz genelinde tarımda çalışacak işçi bulunamıyor. Devlet destek ve teşvikleri ile köye dönüş projeleri tekrarlanmalı ve yaygınlaştırılmalıdır. Kırsalda ikamet eden kişiler için eğitim ve sosyal imkânlar artırılmalıdır. 
9. İlimizin tamamına yakının da rakım yüksek olduğundan mevsim geçişleri döneminde sıcaklık değerleri çok değişkendir. Bu nedenle don, sel ve dolu gibi afet olayları için erken uyarı sistemleri modernizasyonu yapılmalı ve çoğaltılmalıdır. Ayrıca ilimizde son 5 yıla bakıldığında bahar mevsiminde erken çiçeklenme ve rozet dönemine giren kayısı ağaçları don afetinden etkilenmekte ve ürün alınamamaktadır. Don afeti için rüzgâr pervaneleri teşvik edilmelidir. Çiftçilerimize eğitim verilerek Rüzgâr pervaneleri alımı ve kurulumu özendirilmelidir. 
10. İlimiz lahana üretiminde ülke genelinde 2 sırada yer almaktadır. Lahana fidesini çiftçilerimiz kendileri yetiştirdiğinden, ilimize lahana fide yetiştiriciliği için sera sistemleri desteklenmesi önem arz etmektedir.
11. İlimizdeki üretimde kullanılan sulama suyu elektrik enerjisi kullanılarak yer altından çıkarılmakta, hal böyle olunca da maliyet artırmaktadır. Tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerjisinin indirimli kullandırılması önem arz etmektedir.
12. Çiftlik, Altunhisar ve Ulukışla ilçelerimizdeki tarım arazileri parçalı olduğundan üretim maliyetini artırmaktadır. Bu İlçelerimizde arazi toplulaştırması ivedilikle tamamlanmalıdır.
13. Zirai amaçlı tarımsal krediler için Ziraat Bankası üzerinden kredi kullanamayan çiftçilerimiz özel bankalardan tarımsal kredi kullanmaktadır. Ancak özel bankaların kredi faizi yüksek olduğundan üretim maliyetini artırıyor. Özel bankaların tarımsal kredileri de Devletimiz tarafından desteklenmelidir.
14. İlimizde 2016 yılından sonra % 80 destekli damızlık koç desteği verilmemektir. (2016 yılına kadar 2500 koç dağıtıldı). Bu desteğin tekrar destek kapsamına alınması gerekir.
15. İlimiz genelinde bir kereye mahsus küçükbaş hayvanlar için küpe affı çıkartılması ve küpesi kaybolan silinen veya çalınan küçükbaşların kayıt altına alınması önem arz etmektedir. 03.10.2018

Veli KENAR
Niğde Ziraat Odası Başkanı
Niğde Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı