Niğde Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Niğde Ziraat Odası > Haberler > NIGDE TARIM PLATFORMUNDAN IPA II TOPLANTISI

NIGDE TARIM PLATFORMUNDAN IPA II TOPLANTISI

Nigde Tarim Platformunun organize ettigi Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanligi IPA II üzerinden desteklenecek olan Rekabetçi Sektörler Programinin görüsüldügü toplanti düzenlendi. Toplantiya Nigde Ziraat Odasi Baskani Veli kenar, Nigde Il Genel Meclisi Baskani Bülent Küçüktuna, Nigde TSO Baskani Sevk

Nigde Tarim Platformunun organize ettigi Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanligi IPA II üzerinden desteklenecek olan Rekabetçi Sektörler Programinin görüsüldügü toplanti düzenlendi.

Toplantiya Nigde Ziraat Odasi Baskani Veli kenar, Nigde Il Genel Meclisi Baskani Bülent Küçüktuna, Nigde TSO Baskani Sevket Katircioglu, Nigde AK Parti Il Baskani Emrah Özdemir ve Platform Üyesi Ömer Halisdemir Üniversitesi ve ildeki STK ve Kamu kurum kuruluslari istirak etti.

Toplantida Veli Kenar;

Avrupa Birligi Giris Öncesi Mali Yardimlari kapsaminda 2007 - 2013 döneminde 12 Bölgede 43 ile toplamda 565 Milyon Avro destek Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Bölgesel Rekabet Edilebilirlik programi üzerinden verilmistir. Ilimiz bu programa dahil edilmemistir.

2014-2020 döneminde ise 81 il de uygulanacak 405 Milyon Avro bütçeli Rekabetçilik ve Yenilik Operasyonel programi baslamistir. Bu programa yönelik yapacagimiz proje basvurularindan birinin de tarim sektöründen olmasi gerektigini düsünmekteyiz.

Ilimiz bir tarim kentidir. Nigde 2014 yilinda kisi basina tarimsal üretim degeri bakimindan 4. sirada, Yine 2014 yili toplam tarimsal üretim degeri bakimindan 24. sirada yer almaktadir

Nigde’de üretim miktari bakimindan en çok üretilen ürünlerin basinda patates ve elma gelmektedir. 2015 yili TÜIK verilerine göre; Ilimiz,  patates ekim alani ve üretim miktari bakimindan, iller arasinda ilk sirada yer almaktadir. Ülke genelindeki patates üretiminin % 14,18’i, elma üretiminin % 16,52’si ve lahana (beyaz) üretiminin % 16,73’ü ilimizde gerçeklestirilmektedir.

Dünyada Elma üretim alani açisindan 5., üretim miktari açisindan 3. sirada yer alan ülkemiz ise elma ve türevleri ihracatinda arzu edilen seviyelerde degildir. Elma üretim alani açisindan ülkemizin gerisinde kalan ABD taze elma ihracatinda ülkemizden 26 kat fazla ihracat gerçeklestirmektedir.

Patateste ise Dünyada en önemli üretici ülkeler Çin, Hindistan, Rusya, Ukrayna ve ABD`dir. Bu bes ülkenin dünya patates üretiminden aldiklari pay %50`yi asmaktadir. Türkiye 3,9 milyon tonluk üretimi ile 19. sirada yer almaktadir.

2016 yili Ocak ayi itibariyle ÇKS ‘ye kayitli çiftçi sayisi ise 14.252’dir.  2016 yili istatistik verilerine göre; ilimizde 5.561 çiftçi patates üreticiligi yapmakta, 14.088 çiftçi de elmacilik yapmaktadir. Elma; ilimizde en çok Merkez ilçe ve  Bor Ilçemizdeki çiftçiler tarafindan üretilirken, patates en çok Merkez ilçe ve Çiftlik’teki çiftçi aileleri tarafindan üretilmektedir.

Tüm bu veriler isiginda ilimizde üretilmekte olan Tarimsal ürünlerin degerlendirilmesi ve katma degerinin artirilmasina yönelik çalismalarin yapilmasi gerekmektedir.

Elma, Patates, Kiraz ve çilegin üretimden baslayarak tüketiciye ulasincaya kadar olan süreçteki kalitesini en üste çikarmak ve üreticilerimizin karliligini artirmak temel amacimizdir.

Bu amaç dogrultusunda IPA II kapsaminda hazirlayacagimiz projeler konusunda sizlerin degerli görüslerine ihtiyaç duymaktayiz.

Seklinde konustu

Toplantida IPA II Programi hakkinda Ahiler Kalkinma Ajansi Temsilcisi Davut YESIL sunum gerçeklestirildi.

Sunum sonunda Programa yönelik il düzeyinde hazirlanabilecek proje konulari tartisildi.