Niğde Ziraat Odası

ZOBİS
Niğde Ziraat Odası > Haberler > PATATES SORUNU IÇIN ÇÖZÜM ÖNERILERI RAPORU YAYNLANDI

PATATES SORUNU IÇIN ÇÖZÜM ÖNERILERI RAPORU YAYNLANDI

2016 yili Agustos ayi itibari ile patates üretimi ilimizde yaklasik 210 bin dekar alanda 735 bin tondur. Bu üretimin tamamina yakini Misli Ovasi ve Melendiz Ovasinda yapilmaktir.

Nigde Ziraat Odasi Baskanligi

Patates Üretimi Sorun ve Çözüm Önerileri

Agustos ayi itibari ile turfanda patates hasadi baslamis olup kismen hasat yapilmaktadir. Hasadin baslayamamasinin baslica nedeni fiyat düsüklügü ve pazar istikrarsizligidir. (Kilogram maliyeti 0,35 TL olmasina ragmen, ortalama satis birim fiyati: 0,18 / 0,22 TL’dir)

2015 üretim sezonunda fiyatlarin düsük seyretmesi ve Pazar sikintilari nedeni ile üretilen patatesimizin 100 bin tona yakini alici bulamayarak ya hayvan yemi olarak kullanilmis ya da çöpe atilmistir. Ilimizde Patates Hasadi yogunlukla her yil eylül ayi içerinde baslar ve ekim ayi sonlarina kadar devam etmektedir. Bu yil satisa hazir bekletilen patates birim fiyat düsüklügü ve alici bulamadigindan önümüzdeki günlerde üreticilerimiz büyük sikintilar ile bas basa kalacaktir.

Patates üretiminin agirlikli yapilan bölgelerdeki Ziraat Odasi Baskanlari Ile (Nevsehir, Derinkuyu, Ürgüp, Nigde, Çiftlik, Altunhisar) Nigde Ilinde toplanti yapilarak Patates sorunlari için çözüm önerileri arastirilmistir. Yine Ilimiz Merkez Ilçedeki patates üretimi yapilan Belde Belediye Baskanlari ve Köy Muhtarlari ile yapilan toplanti neticesinde hasat sezonu ile beraber çözülmesi gereken sorunlar ve Devletimizden istenilen talepler kisa ve uzun vade olarak asagiya çikartilmistir.

Kisa vadede çözülmesi gereken sorunlar;

1. Ihracat Yapilan Bölgelere uygulanan Bürokrasi karmasasinin hafifletilmesi
    • Hali hazirda ihracat yapilan Suriye’de Patates Saglik raporu istenmemesine ragmen Gümrük Müdürlügümüz tarafindan zorunlu tutulmaktadir. (Her bir Termoking Konteyner için ortalama maliyeti 500,00 TL ‘dir)
    • Patatesin Hatay Cilvegözü Sinir kapisinda Çimento ile ayni kategoride degerlendirilip sinirda bir haftaya kadar bekletilmesi, bu durumun ise yas sebze olan patatesin kalitesini olumsuz etkiler.
    • Ihracat yapilan Ülkenin istemedigi bürokrasi evraklarinin Gümrük Müdürlügümüz tarafindan da istenmemesi
  2.  Ihracat Tesvik Priminin 70 $ olarak belirlenmesi ve 2017 yili Nisan ayina kadar devam ettirilmesi talep edilmektedir.
  3. Devletimiz tarafindan Kamu Spotu adi altinda patates reklaminin yaptirilmasi, toplumun patates tüketimine özendirilmesi,
  4. Ekmek üretimi için yayinlanacak genelge ile en az % 2 oraninda una katilmasi saglanirsa patatesin tüketiminde büyük katki saglanacagi düsünülmektedir.
  5. Devlet yemekhanelerinde haftada en az iki kere patates ile ilgili yemeklerin dahil edilmesi (okul sütü kampanyasi gibi) ve özendirilmesi.

Uzun vadede alinacak önlemler ise;

1. Ülkemiz tarafindan Gida yardimi yapilan üçüncü Ülkelere patatesinde dâhil edilmesi.
  2. Patates üretiminin Devlet tarafindan kontrol altina alinmasi, denetlenmesi ve kota uygulamasina geçilmesi,
  3. Tohumluk üretiminin Tarim Kredi Kooperatifi kanallari ile üreticilere verilmesi,
  4. Sertifikali patates tohumu üretimi yapan Sirketlerin, tohumluk patatesi üretimi disinda yemeklik patates üretimi yaptirilmamasi.
  5. Ayni tarlaya 3 yilda bir patatesi ekilebilme yasaginin olmasina ragmen, iki veya üç ürün yetistiren bölgelerin yilda 2 kez patates üretimi yapilmasinin önüne geçilmesi ve denetimlerin artirilmasi gerekir. (Örnegin; Izmir/Ödemis gibi)
  6. Patates üreticileri birligi kurulmasini Devlet kontrolünde yapilmasi ve bu birlik adi altinda desteklenmesini talep etmekteyiz. (örnegin; Süt Üreticileri Birlikleri gibi)

Veli KENAR

Yönetim Kurulu Baskani